Back to List

► In het rijtje van andere Zutendaalse Priesters die iets betekenden voor de jeugd of de missies...

E.H. Jozef Stulens

Zutendaal 1905   Leuven 1985


Luik 1930

Luik 1931


Jozef Stulens werd geboren bij het stamhuis van Box. Na zijn lagere school in het dorp, volgde hij Latijns-Griekse aan het college van Mechelen-aan-de Maas.

Vanaf zijn twintisgte nam hij gedurende vijf jaar het bondsleiderschap op zich van KSA Zutendaal, waarna hij nog zestien jaar zijn functie als proost heeft mogen vervullen bij de jeugd, waarvan hij altijd het Vlaamse karakter steunde. In die jaren werd er zelfs serieus geïnvesteerd in een echte Vlaamse vlag waarmee de dynamische jeugd zich beter kon identificeren en profileren.

Zijn verdere studies deed hij aan het Klein Seminarie van Sint-Truiden en het Groot-Seminarie van Luik. In oktober 1930 werd hij samen met meer dan 30 andere priesters-in-spé van verschillende regio's in België, gewijd aan het Groot-Seminarie van Luik, in het diakonaat en het jaar erna tot priester.


In juli 1931 heeft hij zijn eerste H.Mis opgedragen. De zondag ervoor werd hij samen met een andere nieuwe ingewijde, ingehuldigd. De feestelijkheden voltrokken zich in een grote stoet van paarden, verenigingen, gemeenteraadsleden, schoolpersoneel en vele schoolkinderen, familie en andere geestelijken, van aan de ouderlijke woning naar het centrum, onder meer opgeluisterd door de fanfare.

In de periode van 1931-1946 vervulde hij zijn functie als leraar aan het Klein-Seminarie van Sint-Truiden. Naast zijn functie als leraar was hij er een uitstekend toneelleider van verschillende knappe stukken. Toen hij in 1947 werd benoemd tot directeur van het college van Neerpelt, moest hij zijn functie als proost van de KSA doorgeven. Nog later, in 1957 werd hij aangesteld tot diocesaan-inspecteur, evenwel na promotie van een andere tot hoofdinspecteur.

Jozef Stulens hield ooit een spreekbeurt over de H.Mis, waarin hij duidde dat een dag zonder H.Mis helemaal niets betekent. Hiermee doet hij ons het belang inzien van de dagelijkse H.Mis.

Back to List