Artikels over de missionarissen in het algemeen én artikels over Zutendaalse msisionarissen...


>> Op deze pagina zullen we een lijstje met nuttige artikelen verzamelen.

een eerste artikel hieronder al:


> HBVL Okt 2021: Wandelingen en expo rond missionarissen in Zutendaal: “Ik wilde niet hun patron zijn, dus leerde ik hun taal spreken”


ZUTENDAAL
De komende tien dagen herdenkt Zutendaal haar 25 missionarissen die sinds begin vorige eeuw de wijde wereld introkken. Vier onder hen zijn nog in leven. Wij spraken met de jongste, pater Cyriel Stulens (81).

Het erg vrome en christelijke Zutendaal heeft heel wat katholieke missionarissen voortgebracht die mee de boodschap van het geloof uitdroegen. Een deel van hen deed dat in eigen land, 25 trokken de wijde wereld in. Pater Cyriel Stulens (81) is één van de missionarissen die als Scheutist in Congo terechtkwam en zo in de voetsporen van zijn broer Joe (87) trad. 38 jaar lang was hij in tal van organisaties actief in de Evenaarsprovincie. “Alles draait rond Christus en zijn boodschap van liefde voor het leven van de mens”, zegt Cyriel Stulens die in het Missiehuis van Scheut in Zuun verblijft. “Die boodschap heb ik met vallen en opstaan vanuit de harde werkelijkheid van armoede en ziekte leren waarderen. Je komt er in contact met een andere cultuur en gewoonten van bewoners. Het is dan ook belangrijk om de taal te leren. Dat gaf mij de kans om niet als patron maar als een mens te leren luisteren naar hun verhalen.” 

Nederigheid
Rond zijn veertigste levensjaar werd Cyriel Stulens geconfronteerd met twijfel. “Je vraagt je af of je dit je hele leven wil doen, of het de moeite waard is. Maar door erbij stil te blijven staan, te bidden en door de steun van naasten krijg je bevestiging.” In 2005 kwam pater Cyriel terug naar België om zich als verantwoordelijke te bekommeren om 36 zieke confraters in Kessel-Lo. “Ik was 64 toen en dacht wel dat ik mij op die leeftijd nog zou kunnen aanpassen aan het leven in België. Eerst in Kessel-Lo en nadien in Zuun werd ik als mantelzorger ook geconfronteerd met de aftakeling van mijn confraters. Het was niet eenvoudig om krachtige mensen dement te zien worden. Maar het maakt je nederig en bescheiden.”

Tiendaagse
De andere missionarissen uit Zutendaal die nog leven, zijn zuster Josée Liebens (92), pater Jozef Smits (91) en pater Joe Stulens (87). Van zaterdag 9 tot vrijdag 15 oktober loopt er in het cultuurcentrum de tentoonstelling ‘Zutendaal zendt’ waar het leven van de 25 missionarissen in tekst en beeld is samengebracht. Op zondag 10 oktober is er een missiewandeling met vertrek om 14 uur aan de Lichttoren. En op zondag 17 oktober is er vanaf 9.30 uur met het Afrikaans Gospelkoor Arc-en-Ciel een missiezondag in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.