hr { display: block; height: 1px; border: 0; border-top: 1px solid #ccc; margin: 1em 0; padding: 0; }

Back to List

Pater Lambert Smits

Zutendaal 1923   Detroit 2004


Zuun 1943

Scheut 1948

 Filipijnen: 1949
-
1970
 Verenigde Staten van Amerika: 1971
-
2004


Het levenswerk van pater Lambert Smits begon in 1949 toen hij in het spoor van de stichter van Scheut naar China wilde vertrekken... maar in plaats daarvan naar de Filipijnen trok. Daar beseft hij maar al te goed dat een eerste voorwaarde om echt missionaris te zijn de kennis van de inheemse taal is. Als oudste van zeven kinderen mocht hij op aanraden van zijn nonkel-priester en kapelaan Peeters van Zutendaal gaan studeren. Uiteindelijk kwam hij in Scheut terecht. Pater Albert en Piet Geusens, die hij van de studentenbond kende, waren zijn voorbeelden... en die waren naar China vertrokken. Pater Lambert had dan ook vier jaar Chinees gestudeerd. Na de bevrijding werd in Scheut gezegd dat de paters in de Filipijnen veel geleden hadden. Ze waren ziek of vermoord en daar had men jonge, sterke mannen nodig. Pater Lambert was zich onmiddellijk gaan aanmelden.

Pater Lambert Smits was de eerste missionaris uit Zutendaal, die naar de Filipijnen was getrokken, gevolgd door pater Gerard Peeters, pater Clement Schreurs en Lamberts broer Jozef Smits. Er werd destijds, in 1949, met de vrachtboot gereisd. Van Antwerpen over Marseille richting Manila. Een maand lang. Dat was op zich al een heel avontuur. In Manila aangekomen moest hij het Ilocaans, een Maleise taal uit de Filipijnen, leren.
Filipijnen (1957)

Eerst verbleef pater Lambert Smits in Baguio, een bergdorp op een hoogte van ongeveer 2000 meter, in het noorden, waar hij werkzaam was in een parochie en in een lagere school. Hij gaf godsdienstles aan de jongens. Hij bezocht ook goud- en kopermijnen waar mijnkampen waren. De werkomstandigheden waren er slecht. Pater Lambert zag veel af van astma, vooral in het koelste seizoen wanneer de wolken 's middags tussen de mensen doordreven en het begon te regenen.

Na vier jaar Baguio ging pater Lambert Smits voor twee jaar naar een streek waar nog koppensnellers leefden. In 1956 verhuisde hij naar Manila. Hij zou er 14 jaar blijven en hield zich vooral bezig met school en de 7500 studenten. Op zeker moment was zijn moeder erg ziek. Pater Lambert vertrok naar huis. Hij bleef er tien maanden en ging toen naar Philadelphia in de Verenigde Staten van Amerika. Zijn broer pater Jozef smits was er al van 1966 en hij had hem aangespoord om niet meer naar de Filipijnen te gaan maar voor Amerika te kiezen. In 1971 kreeg pater Lambert de kans om in een parochie in Detroit, de autostad, te gaan werken. Er woonden veel Filipino's. Hij kende natuurlijk hun taal en gebruiken. Een jaar later werd hij kapelaan in Sint-Angela in Roseville, een voorstad van Detroit. Hij was er het meest werkzaam in de pastoraal en onder de Filipijnse migranten in het bisdom Detroit. Pater Lambert Smits bleef er werken tot hij in Detroit overleed op 1 juni 2004.
Pater Lambert Smits met pater Jaak Mussen uit Bocholt, op bezoek bij een Chinese familie.bidprentje Smits Lambert (nl)

bidprentje Smits Lambert. bidprentje Smits Lambert.

bidprentje Smits Lambert (en), bidprentje uit amerika

bidprentje Smits Lambert en. bidprentje Smits Lambert en.


Back to List